Interview SPAAP September 2008

Hoe is je naam?

Paul Mac Farlane.

Ben je behalve met je eigen vogels nog op andere manieren actief binnen de vogelsport?

Ik heb een eigen website waar ik de ontwikkelingen rond mijn eigen vogels regelmatig op bijhoud. Op www.paulsbirds.nl zet ik kweekverslagen en heel vaak nieuwe foto’s.

Wat voor vogels heb je eerder gehad?

Gouldamadines in wildkleur en gele en Roodkop papegaaiamadines.

Wat voor vogels heb je nu?

Forbes papegaaiamadines, Peale’s papegaaiamadines, Dornastrildes, Emblema picta’s, Bichenow astrildes, Cubavinkjes, Goudbuikjes, Geelbuiksijzen en Kapoetsensijzen. Op dit moment vliegen van de Cuba’s, de Emblema’s en de Goudbuikjes jongen rond. In de aparte ruime heb ik ook jonge Geelbuiksijzen.

 foto1

Speel je mee op TT’s? Zo ja, hoelang al en met welke resultaten? Waarom of waarom niet?

Tot nu toe niet, deels wegens tijdgebrek maar vooral omdat ik de kooitjes waar de vogels in moeten heel erg klein vind. Ook de stress voor de vogels bevalt me niet zo. Daarnaast heb ik de vogels voor mezelf en heb ik niet echt de drang om er wedstrijden mee te spelen.

Misschien doe ik wel mee aan de SPAAP-show deze keer, met de jonge Emblema’s.

Wat noem je jouw specialiteit?

Op het ogenblik ben ik heel enthousiast bezig met de Geelbuiksijzen en de Emlema’s, dat het kweken daarvan lukt, geeft veel voldoening. Ook het kweken met de Forbes papegaaiamadine gaat erg goed nu.

Wat is je doel de komende jaren?

De hele zolder wordt over een tijdje verbouwd tot vogelverblijf, daar wil ik me met diverse soorten Zuid Amerikaanse sijzen gaan bezighouden, met winterkweek.

Hoe huisvest je je vogels?

Ik heb een ruime volière van 6.4 x 3.4 x 2 meter, daaraan vast een nachthok van 3 bij 1.5 meter en nog een zelfde stuk voor een aantal broedkooien. De volière is royaal beplant en overdekt. In het aparte deel zitten nu de sijzen, vooral omdat de man geelbuik wat erg agressief achter zijn vrouwtje aan bleef jagen buiten. Dat deel is ook de ruimte waar ik nieuwe vogels in quarantaine zet.

foto2

Wat zijn je sterke punten, waar gaat het erg goed, waar ben je trots op?

Ik ben trots elke keer als er een gezonde jonge vogel uitvliegt, daarbij maakt het geen verschil of het een kostbare of een “goedkope” vogel is. Ik kan heel erg genieten van het voeren van de jongen en het opgroeien van de jonge vogels.

Wat zijn je zwakke punten, wat wil er niet lukken?

De Kortstaarten maken het me niet gemakkelijk, zij gooien af en toe de jongen er uit zonder dat ik weet waarom.

Wat voer je je vogels?

Ik geef het Papegaaiamadinezaad van Dick Mulder uit Nijkerk als hoofdvoedsel. Daarnaast maak ik een mengeling van 4 merken eivoer dat ik nog verrijk met diepvries buffalo’s en pinky’s. Ook doe ik daar wat spirulina door en de juiste hoeveelheid Forto perfect. Ik geef af en toe ook levende buffalowormpjes en twee keer week een buisje nectar van Avian met daarin nog wat propolisdruppels, ook van Avian. In het voorjaar en de zomer krijgen ze ook regelmatig een bos bloeiend gras en kiemzaad met o.a. katjang. Voor de sijzen gaf ik een speciale sijzenmengeling, maar die zitten nu dus apart, ook omdat ze teveel van de andere (voor hen te rijke) voeding aten. Het op deze manier voeren, heb ik zelf door veel te luisteren en uit te proberen mezelf aangeleerd, de vogels doen het er uitstekend op, ik heb bijna nooit uitval.

Gebruik je medicatie, al of niet preventief?

Geen medicijnen, ik gebruik wel Avidor van Avian door het drinkwater om de bacteriedruk te verlagen en om de weerstand van de vogels te verhogen.

 ;”>foto3

Wat doe je aan ongediertebestrijding?

Tegen alle vormen van luis of mijt gebruik ik Home Shield, naar volle tevredenheid. Muizen houd ik weg met een elektronische muizenverjager. Ik heb ooit een nestje roodkoppen verloren door een op zich schattig lief muisje dat me vanuit het nest met zijn kraaloogjes aankeek.

Wat zou je in het volgend clubblad willen zien?

Meer interviews en vooral kweekverslagen, liefst ook van de wat “moeilijkere” soorten.

Wat is jouw gouden tip voor de andere leden?

Wees zuinig op je goede kweekvogels en verkoop niet te snel je jonge vogels. Vogels die goed broeden en voor de jongen zorgen aanhouden. Nog een tip; als je een man bij pop wil zetten en de man is wat al te fel, zet ze tegen donker worden bij elkaar, in de avond is de man veel rustiger.

Wat vind je van het idee van een vogelbeurs met lezing voor SPAAP-leden en zou je daar zelf vogels voor vasthouden?

Een prima idee en ja, daar zou ik zeker vogels voor willen vasthouden. Jonge vogels wegdoen is toch al niet echt leuk, maar als je weet dat ze naar echte liefhebbers gaan (leden) scheelt dat wel een stuk.

Wat zou je nog kwijt willen?

Ik vind het heel jammer dat geld zo belangrijk geworden lijkt in de vogelhobby.

Het valt me op dat de website va de SPAAP nog lang niet af is, van veel soorten is nog geen foto aanwezig, jammer. Reactie bestuur: dat klopt, maar dat is o.a. omdat we alleen materiaal van de leden willen gebruiken. Van alle soorten zomaar foto’s van internet plukken is al te makkelijk, dat willen we niet, het moet echt van de leden zelf komen. Alleen op die manier wordt het echt de site van de hele club…

Nog een laatste tip: Zorg voor zoveel mogelijk ruimte voor de vogels, pas op voor overbevolking, zeker ook als je net begint met vogels.

Paul, hartelijk dank voor dit interview en heel veel plezier van de vogels en straks van je extra kweekruimte op zolder.

 De foto’s bij dit interview zijn gemaakt door Ton Koek.

4 gedachten over “Interview SPAAP September 2008

  1. HOI PAUL. JE DOET HET GEWELDIG EN WAT HEB JE EEN MOOIE KWEEKRUIMTE. VAN HARTE.
    IK BEL JE NOG. GR. FRITS.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *